Resepi Masakan

MENU AYAM GORENG BEREMPAH

AYAM GORENG BEREMPAH 
BAHAN-BAHAN :-
1 ekor ayam 
3 biji bawang merah besar 
1 labu bwg putih 
2 inci halia
1 sudu jintan manis
1 sudu jintan putih
1 sudu lada hitam
1/2 sudu ketumbar
1 paket rtempah kari
1 biji telur
daun kari ./garam secukup rasa dan sdikit serbuk perasa

Caranya
blnder telur bersama semua bahan tanpa air ,perapkan dengan ayam campurkan rempah , perasa ,gram daun kari panaskan minyak goreng dgn api yg sederhana ..pasti kan minyak dgn aym sebaik nya tengelam ..ayam akn nmpak lebih cantik dan masak rata warna nya .


MEE REBUS JATI LESTARI

RESEPI MEE REBUS - JATI LESTARI

BAHAN-BAHAN :-
1 paket mee kuning - celur
Bahan sayuran:
50 sen Taugeh - celur
Sedikit daun sup - hiris nipis
Sedikit daun bawang - hiris nipis
Bawang goreng
4 keping tahu di goreng dan dihiris nipis.
5 biji Cili hijau - dihiris nipis
Limau nipis/limau kasturi - di belah dua
Telur rebus - belah dua

BAHAN-BAHAN KUAH :-
Sedikit minyak untuk menumis
4 sudu cili kering yang di kisar
3 biji bawang merah - kisar
3 sudu lengkuas yang di kisar
4 batang serai dikisar halus
2 biji bawang putih - kisar
RM 3 udang kering - kisar - lagi banyak lagi sedap.
300gm udang hidup - direbus dan kisar halus
1kg ubi keledek merah - direbus dan blender halus
3 sudu gula atau secukup rasa
garam secukup rasa
Sedikit ajinomoto
4 sudu sos tomato
Air - agak-agaklah

CARA MEMASAK :
Tumiskan bawang merah, bawang putih,lengkuas,serai,cili kering dan udang kering yang telah di kisar hingga naik minyak dan berbau wangi.
Masukkan udang hidup yang dikisar dan air rebusannya sekali.
Masukkan keledek yang telah dikisar dan tambahkan air secukupnya.masukkan garam,gula,aji,sos tomato.
Biarkan mendidih dan siap untuk di hidang dan dimakan.



No comments:

Post a Comment